Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.Daha fazla bilgi için tıklayın KAPAT

PONZA NEDİR?



PONZA NEDİR ? Ponza(halk arasında Pomza da denir)... yani Latince adıyla pumicite sanıldığının aksine bir taş değil, çok gözenekli ve donmuş volkanik lavların en üstünde oluşan hafif bir camdır. Volkanik bölgelerde ani soğumasından dolayı kristalize olmaya zamanı olmayan ponza, katılaşma anında içinde çözülen buhar aniden salınır ve püskürerek kendine özgü gözenekli yapıyı meydana getirir. Türkçe’de sünger taşı, topuk taşı, hışır taşı, nasır taşı ve köpük taşı gibi isimlerle de bilinir.

NASIL OLUŞUR



NASIL OLUŞUR ? Yer kabuğunun derinliklerinde, bazaltın kısmi olarak erimesiyle oluşan magma cepleri bulunmaktadır. Çok yüksek basınçta bu magma normal koşullarda sıvı ya da gaz olabilecek tüm maddeleri emer. (H2O, CO2, F) Zaman içerisinde, bu magma cepleri üzerindeki basınç, depremlerin etkisiyle azalır. Deprem olduğu vakit, volkanik bir patlama başlar ve bu gazlar magmanın içinden püskürür. Gazların serbest kalmasıyla magmanın yapışkanlığı çok hızlı şekilde artar ve katılaştırma ısısı yükselir. Böylece magma köpürür, parçalara ayrılır ve ponza taşı diye bildigimiz maddeyi oluşturur. Bu madde kraterden havaya çok büyük bir gaz patlamasıya fırlayarak çevreye savrulur.

PONZANIN ÖZELLİKLERİ



Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan ve kullanılan tür olan asidik ponza, beyaz, kirli renkte olanıdır. Bazik ponza ise yabancıların Scoria dedikleri Türkçe'deki bazaltik ponza olarak bilinen kahverengimsi siyahımsı renkteki ponza türüdür. Her iki türüde olusum esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terketmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı kazanmıştır. Gözenekler birbirleri ile bağlantılı değildir. Asidik magmanın yoğunluğu bazik olanlara göre daha az olup 0,3-1 gr/cm3 arasında değişmektedir. Bazik ponzanın yoğunlugu ise daha fazla ve 1-2 gr/cm3 arasında değişmektedir. Ponzanın fazla gözenekliğinden dolayı ısı ve ses geçirgenligi oldukça düşüktür. Sertliği Mohs skalasına göre ortalama 5,5 - 6'dır. Bünyesinde kristal suyu yoktur. Kimyasal olarak % 75'e varan silis muhtevasına sahiptir.

PONZANIN TARİHÇESİ



Ponza Taşının bilinen en eski referansı MÖ 1. yy da Vitruvio'ya ait mimari özete dayanmaktadır. Vitruvio yığınları sudan hafif bu nedenle de yüzücü olarak tanımlar. Ayrıca suyu emmediğini ve hijyenik olduğunu da belirtir. Eski romalılar zamanında , ponza taşı çoğunluka termal banyoların ve tapınakların yapımında kullanılmıştır. Bu eserleri bugün bile halen görülebilir. Bu dönemlere ait en belirgin örnekler Roma Pantheonu ve İstanbuldaki Ayasofya Kilisesidir. O dönemlerden sonra ponza taşı 1800 lerde Almanyanın coblens bölgesinde tekrar ortaya çıkmıştır. Ponza taşının yapı malzemesi olarak kullanılması 1851 yılında California'da başlamıştır. O zamandan günümüze 15 eyalete ve 103 çalışma alanına yayılmıştır. Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde teknolojinin gelişmesi ve çevresel bilince ulaşılması ponza taşının kullanımını ve bir çok sektöre yayılmasını sağlamıştır.